Adıyaman'da En İyi Çiğ Köfte Nerede Yenir ?
Çiğköfte'nin geçmişinin 4000 yıl öncesine dayandığını biliyor muydunuz ? Adıyaman'da bu lezzetin hikayesi şu şekilde anlatılıyor ; Adıyaman yöresinde kral olan kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar vermiştir. Halkına emir vererek bütün ağaç ve odunları meydanda toplamalarını emretmiştir. Tek odun kalmayana kadar günlerce bu toplama işi sürmüştür. Kral bir emirle ateş yakmayı halkına yasaklamıştır.Kral'ın isteği tek bir ateş yakmak , onunla da Hz. İbrahim'i yakmak. Dağda avlanan bir avcı bu emirde habersizdir ve bir geyik vurmuştur. Eve geldiğinde eşinde ateş yakıp eti pişirmesini istemiştir. Eşi kralın ateş yakma yasağını anlatır. Avcı da emri duyunca yemeği pişirmekten vazgeçer.Sonrasında avcı geyiğin sağ arka butunu ayırır. Taşla döverek ince ince ezer. Bulgur, biber ve tuz katarak ezdiği et ile bu malzemeleri iyice yoğurur. Böylece çiğ köftenin ilk kez bu aile tarafından yapıldığı sanılır.
Çiğ köftenin tarihçesini anlattıktan sonra memleketi Adıyman'da çok kaliteli çiğ köfte yapan mekanın az olması beni biraz üzdü. Size bu konuda önerebileceğim tek bir mekan var, yolunuz düşerse bu mekana uğrayıp çiğ köftenin tadına bakabilirsiniz.
BABACAN SAİT USTA ÇİĞ KÖFTE
Adıyaman'ın merkezinde yer alan bu mekan, son derece temiz ayrıca çok ilgili bir personel ile bizi karşıladı. Çiğ köftesine diyecek söz yok. Çiğköftede kullanılan malzeme birinci kalite.
Mekan ile ilgili adres ve yorumları öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Link : http://bc.vc/Fd1p4DF
Yorumlar
Yorum Gönder